Katasztrófavédelem vagy Katasztrófaelhárítás?

Katasztrófavédelem vagy Katasztrófaelhárítás?

AZ ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB FELADATOK A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK MEGELŐZÉSÉBEN

2015. január 04. - Sandor.M.Hajnal
  • A szokatlan helyzetek, jelenségek jelzése az arra illetékes szerveknek, személyeknek mindenekelőtt a munkahelyi felelős vezetőnek, a katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek, önkormányzatnak (ha van, a katasztrófavédelmi megbízottnak); vagy bármely ágazati-ügyeleti diszpécserszolgálatnak, ahol esély van arra, hogy továbbítják az illetékeseknek, akik megfelelő felderítés és helyzetértékelés birtokában döntenek a további teendőkről.

  • A jelzés legyen érhető, a hely, az időpont és a jelenség a veszélyeztető tényező minél pontosabb megjelölésével.

  • Ezt megelőzően, vagy ezzel egy időben a várható káresemény megelőzésére a személyes beavatkozást is meg kell próbálni, figyelmeztetve a veszélyre mindazokat, akiket közvetlenül érinthet, lehetőség szerint lokalizálni kell a kárt és biztosítani a kárhelyet. Meg kell tenni mindazon intézkedéseket, melyek az élet- és vagyonmentést szolgálják.

  • Helytelen, szakszerűtlen és óvatlan magatartásunkkal magunkat és másokat is veszélybe sodorhatunk, sőt esetleg segítőkészségünkkel katasztrófát idézhetünk elő. Ezért a beavatkozást mindig megfontoltan és körültekintően tegyük, elsősegélyt is csak így nyújtsunk. Általános alapelv, hogy mindig az életmentés az elsődleges, vagyis a veszélybe kerültek kimenekítése minden más beavatkozást megelőz.

  • Illetéktelenül ne tartózkodjunk a kárhelyen vagy a veszélyzónában, és a mentőegységek megérkezése után a mentést bízzuk az erre felkészült és felszerelt szervezetekre. Ha segítségünkre igényt tartanak, hajtsuk végre a kárhely-parancsnokának utasításait.

  • A kapott utasításoknak, felhívásoknak haladéktalanul tegyünk eleget, akkor is, ha nem vagyunk meggyőződve szükségességükről. Az óvatosság és a gyorsaság életmentő lehet.

  • A közvetlen kárhelyről a segítségre szorulókkal együtt mielőbb védett helyre, illetve biztos távolságra távozzunk. Nem árt, ha a mechanikai védelem mellett védve vagyunk az esetleges gázokkal, sugárzó anyagokkal szemben is (nem tartózkodunk szélirányban, mély fekvésű árokban, levegőtlen, tűzveszélyes helyiségben, területeken stb.) Gyakran egy zsebkendő az arcunk előtt életmentő lehet, a veszélyes gázok belégzésének megakadályozásával.

  • A jelentéktelen sérüléseket, rossz közérzetet is vegyük komolyan és forduljunk orvoshoz, különösen akkor, ha biológiai, vegyi vagy sugárveszélyes káreseménynél tartózkodunk.

  • Figyeljük a híradásokat és kísérjük figyelemmel az eseményeket, hogy időben és megfelelőképpen reagálhassunk a változásokra.

  • Készüljünk fel az elzárkózásra, tartózkodási helyünk elhagyására, értékeink mentésére, a létfenntartáshoz szükséges legfontosabb javak (ivóvíz, élelmiszer, ruházat, gyógyszer, iratok, tisztálkodási eszközök stb.) összecsomagolására.

  • Mellőzzünk az indokolatlan helyzetváltoztatást, a telefon használatát, a közművek terhelését, mindaddig maradunk helyben, míg erre ellentétes utasítást nem kapunk.

  • Spontán, pánikszerű meneküléssel csak újabb fokozott veszélynek tesszük ki magunkat. Az épületekben a biztonságosabb belső helyiségekben helyezkedjünk el, ahol a mechanikai veszély a legkisebb.

  • Tűz, robbanás esetén éljünk a zárt ajtók nyújtotta minimális védelem lehetőségével és készüljünk fel arra, hogy a tűz továbbterjedését akadályozhassuk (pl. az ajtó locsolásával).

  • A legfontosabb és minden esetben jelentős reményt nyújtó lehetőség, ha nem esünk pánikba és megpróbáljuk megnyugtatni embertársainkat is.

  • Igényeljük, hogy a veszélyforrásokkal és a védekezés lehetőségeivel megismerkedhessünk, az erre illetékesek nyújtsanak tájékoztatást, segítsenek a felkészülésben.

Ne feledjük: a pánik biztosan öl; a katasztrófa pedig megelőzhető, elkerülhető, a hatásai mérsékelhetők!

A bejegyzés trackback címe:

https://polgari-vedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr347040675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása